• -
  • 2009

Torsdag 23 juli, 2009
Tid: 20.00
Fri entré

KRETS & Do the Math ger er ännu en gång chansen att se film som troligtvis aldrig visats i Sverige tidigare. Denna gång riktar vi in oss på den mytomspunna amerikanska södern och visar Awake, My Soul: The Story of the Sacred Harp (2006) av Matt och Erica Hinton och Dancing Outlaw (1991) av Jacob Young.

Awake, My Soul: The Story of the Sacred Harp
Det tog sju år att färdigställa dokumentären Awake, My Soul, som ger en unik inblick i en föga känd och sällan beskådad form av acappella-musik, kallad ”Sacred Harp”. En traditionell amerikansk form av körsång som bygger på en alternativ uppsättning noter som kallas ”Shape Notes”. Filmarna Matt och Erica Hinton tar oss med djupt in i den amerikanska söderns mest lantliga delar och besöker de kyrkor och dess anhängare som håller traditionen vid liv.Dancing Outlaw
Jesco White gillar att beskriva sig själv som en av de sista stora ”mountain dancers”; en stil som landar mitt emellan stepp och klassisk ”clog dancing”. Jesco lärde sig dansen av sin far, Donald Ray White, som en gång var bland de mest kända och respekterade folkdansare i West Virginia’s Boone County. När Donald tragiskt mördades fyllde Jesco bokstavligen hans (trä-)skor. Men Jesco är en komplex karaktär på gränsen till schizofren. Förutom sitt dansande försörjer han sig som Elvis-imitatör och har ett rykte om sig att vara en riktig bråkstake med en förkärlek för alkohol och droger.